Skip to main content

In deze blog duik ik dieper in op de decision fase van de klantreis. Ik bespreek hoe je potentiële klanten kunt overtuigen om de laatste stap te zetten en jouw product of dienst aan te schaffen. Met duidelijke call-to-actions, transparante prijsinformatie en overtuigende klantbeoordelingen, zorg je ervoor dat de beslissing in jouw voordeel uitvalt. Lees verder om te ontdekken hoe je klanten in de decision fase kunt begeleiden naar een succesvolle aankoop!

Decision fase (beslissing)

In de decision fase zijn potentiële klanten klaar om een aankoop te doen of een dienst af te nemen. Ze hebben hun opties overwogen, de nodige informatie verzameld, en staan op het punt een beslissing te maken. Mogelijk hebben ze ook al een lijstje met aanbieders waaruit ze gaan kiezen. Aan jou dus om er tot nu toe voor te hebben gezorgd dat je ertussen staat. Voor nu het moment waarop je als bedrijf moet zorgen dat jouw merk, product en/of dienst opvalt als de beste keuze.

In SEO termen en zoekintenties zou je hier kunnen denken aan de transactionele- of navigerende zoekintentie. Ook de lokale zoekintentie is hiervoor geschikt, zoals bijvoorbeeld ‘SEO Specialist Veenendaal‘.

Een voorbeeld:

Om jou hier beter in mee te kunnen nemen, houd ik vast aan het voorbeeld van mij als freelance SEO specialist toen ik op zoek was naar een boekhoudpakket. Na het lezen van reviews en het vergelijken van verschillende boekhoudsoftware, prijzen, service en functionaliteiten die voor mij belangrijk zijn, zou mijn keuze bijna gemaakt zijn. Uit het rijtje met aanbieders had ik ik al kunnen vergelijken. Ik kon deze websites op twee manieren bereiken:

 1. Direct verkeer (direct de url van de aanbieder intypen)
 2. Naar het bedrijf zoeken in Google

In deze fase hoef je er nog niet te zijn: het kan zijn dat je je laatste details wil onderzoeken. Je zoekt dan bijvoorbeeld naar ‘koop boekhoudpakket voor zzp’, of ‘abonnement afsluiten boekhoudsoftware’, of misschien zelfs al ‘e-boekhouden abonnement afsluiten’ – gezien e-boekhouden het organisch heel goed doet en een top of mind positie hebben kunnen claimen😉.

Zoals je misschien al kunt herkennen, kunnen dit ook zoekwoorden voor de commerciële zoekintentie zijn. En dus ook voor de consideration fase. In sommige gevallen zelfs voor de awareness fase/informatieve zoekintentie, maar laten we daar maar niet te diep op ingaan.

Met deze zoektermen is de kans groot dat je je als koper in de decision fase van de klantreis bevindt. Je hebt voldoende informatie verzameld om een keuze te maken, je weet welke opties je hebt en je bent klaar om een definitieve keuze te maken en een aankoop te doen.

Je bent klaar om een aankoop te doen! 🎉

Op dit punt ben je als prospect (doelgroep; potentiële klant) klaar om te converteren naar lead of klant. Dit is het moment waarop je als aanbieder moet zorgen dat het aankoopproces soepel verloopt en dat er geen obstakels zijn die de nieuwe klant kunnen tegenhouden. Dit geldt niet alleen voor het bestelproces, maar bijvoorbeeld ook voor een werkend telefoonnummer, formulier (voor contact), makkelijk te downloaden whitepaper of e-book, werkende links, geüpdatet content op je website, enzovoort.

Hoe kun je de beslissing vergemakkelijken?

Tijdens de decision fase bied je content en middelen aan die de laatste twijfels wegnemen en de klant overtuigen om de aankoop te voltooien. Dit kan door:

 1. Duidelijke call-to-actions (CTA’s) op je website en landingpagina’s

 2. Heldere en transparante (prijs)informatie

 3. Beoordelingen en testimonials van tevreden klanten

 4. Gedetailleerde productbeschrijvingen en specificaties

 5. Geüpdatet content over je gehele website
 6. Een tone of voice die de spreker aanpreekt
 7. Gemakkelijk te vinden garantie- en retourbeleid (indien van toepassing)

 8. Veilige betaalmethoden en eenvoudige check-out processen

 9. Persoonlijke aanbevelingen

 10. Bevestiging van de waarde en voordelen van je product of dienst (UBR’s)

 11. Gratis verzending of kortingen voor nieuwe klanten

 12. Live chat of directe ondersteuning voor eventuele vragen

 13. Een klantenservice waar je U tegen zegt
 14. Eerlijke reviews, een vertrouwde website en autoritaire uitstraling
 15. Voldoende mogelijkheden voor contact

In deze fase wil je als potentiële klant duidelijke informatie over het aanbod, de werkwijze, en de kosten van de SEO specialist. Je zoekt naar een eenvoudige manier om contact op te nemen of een afspraak te maken, en wilt zekerheid dat je de juiste keuze maakt. Je verwacht dan ook een goede bereikbaarheid en persoonlijke kernwaarden.

Door te zorgen voor een gebruiksvriendelijke website met duidelijke CTA’s, klantbeoordelingen, gedetailleerde dienstenpagina’s en een eenvoudig contactformulier, kun je de klant overtuigen om de laatste stap te zetten en de samenwerking aan te gaan.

Begrijp de volledige klantreis (buyer journey)

Je hebt hiermee inzicht in de decision fase van de klantreis. Dit is waar potentiële klanten hun definitieve beslissing nemen. Wil je meer begrijpen over de volledige klantreis en hoe elke fase – van awareness tot consideration tot decision – samenwerkt om jouw marketingstrategie te versterken? Ontdek alle drie de fasen in detail en zie hoe je elke stap kunt optimaliseren om je doelen te bereiken.

Lees meer over de drie fasen van de klantreis.

Billal Nawabi

Billal Nawabi
Freelance SEO Specialist en Marketing Strateeg

Met enorme passie voor SEO en online marketing help ik bedrijven om beter online vindbaar te worden en meer kwalitatieve leads en klanten aan te trekken. Lees mijn online marketing blogs voor waardevolle tips en strategieën of ontdek direct hoe ik jouw online zichtbaarheid kan verbeteren met mijn SEO diensten!” 🦍