Skip to main content

SEO optimalisatie

“SEO optimalisatie” wordt gemiddeld genomen 590 keer per maand gezocht in Nederland (Semrush, 2024). Met SEO optimalisatie verbeter je niet alleen je zichtbaarheid in zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo, maar het helpt je ook om kwalitatief (organisch) verkeer naar je website te leiden. Niet gek dus dat dit zoekwoord vrij vaak wordt gezocht. In deze blog deel ik je praktische SEO optimalisatie tips en leg ik uit hoe je je website kunt optimaliseren voor het genereren van relevante leads en klanten. De volgende onderdelen komen aan bod: SEO optimalisatie in 2024, wat is SEO optimalisatie, voor wie SEO de investering waard is en hoe je je website kunt optimaliseren voor leads en relevante bezoekers naar de website kunt trekken. Lees snel verder.

Wat is SEO optimalisatie?

SEO betekent “Search Engine Optimization”, ofwel Zoekmachine optimalisatie. Met de term SEO optimalisatie doelen we dus op het optimaliseren van SEO om beter gevonden te worden, relevante bezoekers naar de website te trekken en conversie te verhogen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk niet om te hoger te komen in Google of gevonden te worden, het doel is om van relevante bezoekers leads en klanten te maken.

SEO gaat verder dan zoekwoorden en positie 1 in Google

SEO optimalisatie gaat verder dan alleen het selecteren van de juiste zoekwoorden. Hoewel zoekwoorden een belangrijk onderdeel is van je SEO- en content strategie, zijn er een hoop factoren waar we naar kijken bij het optimaliseren van je website bij SEO. Denk hierbij grofweg aan de website- en url-structuur, content kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid, autoriteit en het gebruik van interne- en externe links.

Drie onderdelen van SEO

1. Content: 10 SEO optimalisatie tips

  1. Schrijf relevante content
    Schrijf relevante content voor de doelgroep dat aansluit bij de zoekintentie van de doelgroep.
  2. Maak gebruik van de juiste zoekwoorden
    Doe zoekwoordenonderzoek en zorg ervoor dat je inspeelt op pijnpunten en de juiste zoekwoorden met je content, maar voorkom keyword stuffing.
  3. Schrijf kwalitatieve content
    Schrijf content dat uniek en waardevol is voor je doelgroep. Stel jezelf de vraag: wat heeft de bezoeker aan mijn content? Zorg ervoor dat je content relevant is, je inspeelt op pijnpunten en/of zoekwoorden en je doelgroep daadwerkelijk geholpen wordt. 
    Hoe waardevol en uniek is de geschreven content voor de doelgroep en wat heeft de bezoeker aan jouw content?
  4. Maak gebruik van een call-to-action (CTA)
    Zorg ervoor dat je content is afgestemd op de fase van de klantreis en maak gebruik van relevante CTA’s.
  5. Maak gebruik van de correcte headingstructuur
    Zorg ervoor dat je de juiste headingstructuur gebruikt voor de leesbaarheid van je bezoeker als voor (de indexatie van) zoekmachines zoals Google.
  6. Speel in op actualiteit en houd je content up-to-date
    Zorg ervoor dat je je content up-t0-date houdt. Loop je content minimaal een keer per jaar langs en check waar en welke pagina’s je kunt optimaliseren. Maak daarom ook nooit overbodige pagina’s aan, maar houd je tot wat écht nodig is. Heb je nieuwe content, check dan eerst welke pagina’s je kunt optimaliseren, voordat je nieuwe content een nieuwe pagina toekent.
  7. Maak gebruik van interne links
    Zorg voor een correcte linkstructuur op je website voor je bezoekers en zoekmachines. Zorg er ook voor dat je relevante hyperlinks gebruikt en vermijd daarom zoveel mogelijk “klik hier” links. Klik hier zegt namelijk niets over de pagina ;-).
  8. Optimaliseer op leesbaarheid
    Schrijf je content zo leesbaar mogelijk, zodat lezers je content gemakkelijk en begrijpend kunnen lezen. Deel een lap tekst op in stukjes en maak gebruik van zoekwoorden, headings en bullet points. Zorg er ook voor dat het op mobiel makkelijk leesbaar wordt. Niemand houdt van een een giga-lange-lap-tekst.
  9. Richt je website logisch in
    SEO draait om logica: wees zo consistent, logisch en duidelijk mogelijk. Het “Don’t make me think” -principe is een belangrijke binnen SEO.
  10. Let op je metadata
    Houd er rekening mee dat je je metadata – je page title en page description – optimaliseert. Maar let bijvoorbeeld ook op je alt-tags van je afbeeldingen.

2. Techniek: technische SEO tips

  1. Verbeter de laadsnelheid van je website
    Een snelle website verbetert de gebruikerservaring en wordt beloond door zoekmachines. Gebruik tools zoals Google’s PageSpeed om de snelheid van je website te testen en verbeterpunten te achterhalen.
  2. Zorg voor een mobielvriendelijke website
    De smartphone is niet meer weg te denken, daarom is het essentieel dat je website goed werkt op mobiele apparaten. Test je website op verschillende schermformaten en zorg ervoor dat deze responsive is.
  3. Optimaliseer je URL-structuur
    Zorg voor schone, leesbare URL’s die de inhoud van de pagina beschrijven. Vermijd lange URL’s met onnodige parameters.
  4. Verbeter de site-structuur
    Een logische structuur helpt zoekmachines en gebruikers je site beter te navigeren. Zorg voor een duidelijke navigatie en gebruik bijvoorbeeld breadcrumbs voor extra navigatiegemak. Maar denk ook aan het gebruik van logische buttons en links.
  5. Optimaliseer afbeeldingen
    Zorg dat afbeeldingen niet onnodig groot zijn, wat de laadtijd kan vertragen. Ik zie regelmatig nog afbeeldingen van 1mb+, dit is helemaal niet nodig en vertraagd je website alleen maar. Gebruik tools als iloveimg.com om je afbeeldingen te verkleinen. Gebruik alt-tags om afbeeldingen te beschrijven, wat helpt bij de vindbaarheid in zoekmachines.
  6. Implementeer structured data (schema markup):
    Dit helpt zoekmachines om de context van je content beter te begrijpen, wat kan leiden tot betere resultaten in de zoekmachine. Google Jobs voor vacatures is hier een goed voorbeeld van.
  7. Maak gebruik van een sitemap
    Een sitemap helpt zoekmachines bij het vinden en indexeren van pagina’s op je site, wat bijdraagt aan een betere SEO.
  8. Check je robots.txt bestand
    Controleer je robots.txt bestand en check of je niet perongeluk pagina’s of mediabestanden uitsluit.
  9. Let goed op je no-index tags
    Nog heel vaak zie ik pagina’s die een no-index tag hebben die dit niet horen te hebben. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het kopieren van een andere pagina of het aanklikken van vinkjes die niet aangevinkt moeten worden. Let hier dus goed op.
  10. Optimaliseer voor Core Web Vitals
    Focus op Google’s Core Web Vitals – belangrijke factoren voor gebruikerservaring zoals laadtijd, interactiviteit, en visuele stabiliteit. Gebruik tools zoals Lighthouse voor metingen en verbeteringen, wat kan bijdragen aan een hogere ranking. Ook in Google PageSpeed kun je de Core Web Vitals terugzien.

3. Autoriteit: SEO tips voor Autoriteit

  1. Bouw kwalitatieve backlinks
    Vergeet het kopen van veel en irrelevante links: verkrijg links van betrouwbare en relevante websites. Dit verhoogt de geloofwaardigheid en autoriteit van je eigen website in de ogen van zoekmachines.
  2. Creëer waardevolle en deelbare content
    Publiceer inhoud die zo nuttig en interessant is dat andere sites er natuurlijk naar willen linken.
  3. Wees actief op sociale media
    Een tip die vaak wordt vergeten maar wel erg belangrijk is voor de autoriteit van je domein: deel je content op sociale media om zichtbaarheid te vergroten en meer natuurlijke backlinks aan te trekken. Wees ook actief op social media, dit helpt bij je autoriteit.
  4. Verzamel online reviews
    Moedig klanten aan om positieve reviews achter te laten op platforms zoals Google Mijn Bedrijf, Yelp en Trustpilot.
  5. Focus op link earning in plaats van link building
    Focus op het verdienen van links door hoge kwaliteit en unieke content te bieden die mensen op een natuurlijke wijze willen delen.
  6. Houd je content up-to-date
    Regelmatig geüpdatete content wordt vaak gezien als meer betrouwbaar en relevant, wat je autoriteit kan versterken. Heb je nieuwe content, onderzoek dan eerst welke bestaande pagina je kunt optimaliseren, voordat je een nieuwe pagina aanmaakt in je CMS.
  7. Gastbloggen
    Schrijf gastblogs voor sites in jouw branche. Dit niet alleen om backlinks te verkrijgen, maar ook om je expertise en betrouwbaarheid te tonen.
  8. Doe aan merkbuilding
    Werk aan het opbouwen van je merk door middel van marketing en PR. Een sterk merk wordt vaak gezien als een autoriteit.
  9. Optimaliseer je bestaande backlinks
    Zorg ervoor dat backlinks afkomstig zijn van relevante en kwalitatief hoogwaardige bronnen en dat de anchor text relevant is voor je website. Wees dus scherp en kritisch op backlinks.
  10. Laat zien dat je er bent – als persoon
    De laatste, vrij simpele maar toch hele belangrijke: zorg ervoor dat mensen je zien. Wees actief op verschillende kanalen, toon je expertise en laat zien dat je er bent. Als bedrijf en als persoon. Zo kun je mij en mijn content bijvoorbeeld volgen via LinkedIn.

SEO zelf doen

Met bovenstaande tekst kun je al een heel eind komen om je website te optimaliseren op SEO. Onthoud dat je een heel eind kunt komen, maar dat het een enorme klus kan zijn. Ook zul je geduldig moeten zijn, je optimalisaties worden ten eerste niet direct gezien en ten tweede kost het tijd om te ranken, dit heeft onder andere te maken met hoe actief je concurrenten zijn.

SEO uitbesteden?

Heb je hulp nodig met het optimaliseren van je website voor SEO? Ik help je graag. Stuur me een bericht of plan een afspraak in, ik kijk graag met je mee wanneer dit jou uitkomt.

Billal Nawabi

Billal Nawabi
Freelance SEO Specialist en Marketing Strateeg

Met enorme passie voor SEO en online marketing help ik bedrijven om beter online vindbaar te worden en meer kwalitatieve leads en klanten aan te trekken. Lees mijn online marketing blogs voor waardevolle tips en strategieën of ontdek direct hoe ik jouw online zichtbaarheid kan verbeteren met mijn SEO diensten!” ?