Skip to main content

De klantreis, ook wel bekend als de buyer journey (van prospect naar leads), of customer journey (van leads naar klanten en verder), beschrijft de stappen die prospects doorlopen voordat ze een aankoop doen. Het begrijpen van deze klantreis fasen is enorm belangrijk voor het ontwikkelen van een effectieve SEO- en content strategie. In deze blog beschrijf ik hoe de fasen van de klantreis eruit zien, wat deze fasen betekenen voor jou en jouw doelgroep én welke rol de zoekintenties hierbij hebben. Ik focus in deze blog op de buyer journey (binnen de marketing funnel) vanuit prospects.

Drie fasen van de klantreis

1. Awareness (bewustwording)

In de awareness fase ontdekken potentiële klanten jouw merk. Ze realiseren zich dat ze een behoefte of probleem hebben, maar kennen jouw merk nog niet. Het doel in deze fase is het vergroten van je online zichtbaarheid en merkherkenning. Dit wordt vaak bereikt door content die inspeelt op de informatieve zoekintentie, zoals blogs, social media posts en video’s.

Ontdek hoe je jouw merk kunt laten opvallen in een zee van concurrenten! Leer de beste strategieën om de aandacht van je doelgroep te trekken en hun interesse te wekken. Wil je weten hoe je dit kunt doen? Leer alles over de Awareness fase.

Naar Awareness fase blog

2. Consideration (overweging)

Tijdens de consideration fase gaan potentiële klanten serieus nadenken over hun opties. Ze weten wat hun probleem is en beginnen verschillende oplossingen te overwegen. In deze fase draait het om het informeren en overtuigen van de klant dat jouw product of dienst de beste keuze is. Dit kan door middel van vergelijkende blogs, reviews, testimonials, en gedetailleerde productinformatie.

Je hebt hun aandacht, maar hoe zorg je ervoor dat jouw oplossing bovenaan hun lijstje komt te staan? Ontdek hoe je jouw klanten kunt overtuigen met gedetailleerde en waardevolle content. Benieuwd naar de beste aanpak? Lees alles over de Consideration fase.

Naar Consideration fase blog

3. Decision (beslissing)

In de decision fase zijn potentiële klanten klaar om een aankoop te doen. Ze hebben hun opties overwogen, de nodige informatie verzameld, en staan op het punt een beslissing te maken. Hier moet je ervoor zorgen dat jouw merk, product of dienst opvalt als de beste keuze. Dit doe je met duidelijke call-to-actions, transparante prijsinformatie, en het wegnemen van eventuele twijfels door middel van klantenbeoordelingen, garanties en een superrrrgoed werkende website.

Het moment van de waarheid! Leer hoe je twijfels wegneemt en jouw prospects overtuigt om voor jouw product of dienst te kiezen. Wil je weten hoe je de beslissing van jouw klant kunt beïnvloeden? Lees alles over de Decision fase.

Naar Decision fase blog

(SEO) content strategie

Uit mijn ervaring zijn websites die goed inspelen op de zoekintentie en relevant zijn binnen iedere fase van de klantreis ook de websites die hoger scoren in Google. Het is aan mij als SEO specialist om samen met jou als bedrijf een passende SEO strategie te ontwikkelen waarbij we relevant en aanwezig zijn binnen iedere fase van de buyer journey. Op die manier begeleiden we de oriënterende doelgroep naar een uiteindelijke lead of klant.

Conclusie en advies

De klantreis bestaat uit drie belangrijke fasen: awareness, consideration en decision. Elke fase vereist specifieke content en strategieën om potentiële klanten effectief te begeleiden en te converteren. Wil je meer weten over elke fase en hoe je jouw strategie kunt optimaliseren? Lees verder in de volgende blogs over de awareness, consideration, en decision fasen van de klantreis.

Maak hier dan ook zeker de tijd voor en besteed je aandacht zorgvuldig aan het stellen van de juiste vragen om tot deze inzichten te komen.

Billal Nawabi

Billal Nawabi
Freelance SEO Specialist en Marketing Strateeg

Met enorme passie voor SEO en online marketing help ik bedrijven om beter online vindbaar te worden en meer kwalitatieve leads en klanten aan te trekken. Lees mijn online marketing blogs voor waardevolle tips en strategieën of ontdek direct hoe ik jouw online zichtbaarheid kan verbeteren met mijn SEO diensten!” 🦍